Tero Tuomi Suomi on rikki

Suomi on rikki

Olen ollut hiljaa viimeiset 15 vuotta. Samalla kun olen seurannut poikani kasvua ja kehitystä, olen kuunnellut ihmisiä, katsellut ohjelmia TV:stä ja Netflixistä, lukenut paljon kirjoja ja FB-kavereiden juttuja ja keskustellut suhteellisen rauhallisin mielin ystävien kanssa maailman menosta - aina viime vuoden loppuun asti. Vuosi 2015 on muuttanut tilanteen. Olen todella huolestunut, sillä näen, että Suomi on rikki sekä taloudellisesti että henkisesti. Kun jokin on rikki, tulisi se korjata mahdollisimman nopeasti ja hyvin, jotta se ei hajoaisi enempää. Jotta ajattelisin monipuolisesti, luen joka päivä netistä Satakunnan Kansan, Ylen, MV:n, Uuden Suomen, Dagens Nyheterin (Ruotsi), Weltin (Saksa), BBC:n (Iso-Britannia) ja CNN:n (USA) uutiset, poustaukset ja blogit. Lukisin myös jonkun venäläisen tietolähteen päivitykset, jos osaisin ko kieltä... Ja totta kai katson kavereiden FB päivitykset!


Tarkastelen meitä kansainvälisestä ja kansallisesta näkökulmasta - kaikkia sekaisin sopivan suppeasti. Ripautan sinne tänne juttuja omasta pienistä tekemisistä. En asetu puolesta tai vastaan. Teen kysymyksiä, joihin en vastaa mitään. Annan vain lähteitä, jotka saattavat saada meidät ajattelemaan ja tekemään ratkaisun, jos tulee aika, jos ihan oikeasti pitää valita, missä joukkueessa pelaa.


Maailma on mennyt pitkään USA:n pillin mukaan, jonka perustuslain peruspilareita ovat yhteiskunta, oikeudenmukaisuus, rauha, turvallisuus, liittovaltio ja vapaus. Siihen on tullut lisää "Bill of Rights" ja muutama "amendment". USA on onnistunut levittämään oikeaa vapauden ideologiaa vuosikymmeniä maailman joka kolkkaan omalla tinkimättömällä tavallaan muutamaa maata lukuun ottamatta. Onko tämä "New World Order", jonka puolestapuhuja esim. yksi ministereistämme on, hyvä vai huono asia, riippuu niin siitä, mihin ryhmään itse kukin meistä kuvittelee kuuluvansa. Jos on sitä mieltä, että suunta on ehdottoman oikea, voi katsoa "ZEITGEIST The Movie" ja sen jatko-osat tai vaikkapa "Inequality for All". Nähtyään nämä saattaa ajatella toisin. Yhteen ko ihanneyhteiskunnan pieneen heikkouteen voi myös tutustua katsomalla sarjan "Making a Murderer", joka sai minut elämäni ensimmäistä kertaa kirjautumaan www.change.org sivuille ja ottamaan kantaa yksilön oikeuksiin kirjoittamalla "beyond reasonable doubt"-hengessä. Jos haluaa tutkia lisää vastaavanlaisia tapauksia, voi viettää aikaa www.innocenceproject.org sivuilla. Kun minä asuin Jenkeissä yhden vuoden, näistä ei ollut tietoakaan ja 9/11 oli täyttä utopiaa...


EU on täysin USAn kelkassa, mutta meidän isoveli Venäjä on ottanut askeleita toiseen suuntaan ja päättänyt Putinin johdolla luoda oman maailman. Me olemme maksaneet tästä vastakkainasettelusta EU:n jäsenmaana ison hinnan, mikä vain kasvaa ja pitkittää taloudellista taantumaa. Jokainen meistä voi miettiä ja tehdä ihan oman listan, mitä hyvää ja huonoa EU-jäsenyys on tuonut tullessaan. Voi vaikka vertailla isosisko Ruotsiin, joka on mukana, mutta elää omalla valuutalla. Ja vahvasti elääkin!! Saatat tulla jopa siihen johtopäätökseen, että meidän kannattaisi olla kaikkien kaveri ja operoida ketterästi täysin itsenäisenä sekä itään että länteen. Silloin voisimme käydä kauppaa juuri meille ja vastapartnerille sopivin ehdoin, oli kyseessä sitten USA, EU, BRICS tai MINT maa. Menen huhtikuussa luennoimaan Pietarin yliopistoon, jonka alumnit ovat saaneet kahdeksan Nobelia ja muita pikku kuuluisuuksia ovat mm Putin, Medvedev ja Lenin. Uskon olevani viisaampi sen reissun jälkeen ja näen ennen kaikkea, miltä maailma näyttää sieltä päin katsottuna.


Näin maailmalla, entäs rakkaassa kotimaassa? Katsotaan ensin julkista taloutta ja yritysmaailmaa. Julkinen talous saa rahansa yritystaloudesta. Meillä ei olisi mitään hätää, jos Nokia jatkaisi menoaan, jos ja jos... Meillä on nyt enemmän velkaa kuin koskaan. 100 miljardin raja on ohitettu. Keväällä 2009 Suomen valtion velka oli 53 miljardia euroa. Muutos on ollut dramaattinen. Kannattaa pitää mielessä, että ylivelkaantunut valtio menettää vähitellen itsenäisyytensä. Sen menoista päättävät muut ja sen tulot valuvat muille. Ne poliitikot, jotka velkaantumisesta päättävät, eivät ole enää vastaamassa, kun velat on maksettava. Käy katsomassa velkakello.fi, miten pommi tikittää. Sitten ovat vielä kuntien velat päälle. Vuonna 2016 valtio ottaa lisää lainaa noin viisi miljardia, jotta pystymme ylläpitämään hyvinvointiyhteiskuntamme.


Voit ajatella seuraavasti: olemme ottaneet lainaa, jotta voimme lainata edelleen Kreikalle tai otamme lainaa, jotta voimme maksaa maahanmuuttajien elämisen tai jotain muuta. Meidän tulee ensin katsoa, miten siellä menee, mistä meidän rahat tulee, jotta tiedämme, mitä tulisi tehdä. Se, miten meidän yritysmaailma jaksaa, saamme yhdenlaisen vastauksen Virenin Matilta:"Suomessa merenkulusta on jäljellä vain rippeet. Teollisuuden työpaikoista on puolet ulkomailla. Suomalaisista pankeista on jäljellä oikeastaan vain yksi. Terveydenhoitoala on kohta kokonaan ulkomaisissa käsissä. Kohta myös kaikki kaivokset on myyty. Hotellit ovat muuttumassa vastaanottokeskuksiksi. Jäljellä on vain ilmaispalveluita ja valtion ja kuntien byrokratiaa. Mistä ihmeestä saamme vientituloja, jolla voimme maksaa tuontilaskun?" Matti on Turun yliopiston taloustieteen proffa.


Tästä pääsemmekin haastavaan tilanteeseen. Kun meidän pitää supistaa valtion menoja, on jostain leikattava. Me kaikki tiedämme, mistä nykyinen hallitus leikkaa ja mihin se laittaa lisää rahaa. Onko se oikeaa vai väärää politiikkaa? Pääsemme vastakkainasettelun politiikkaan. Onko fiksu päätös antaa miljoona euroa maahanmuuttajien sirkus- ja videopelihuvituksiin, jotta he kotoutuvat paremmin ja heillä olisi kivaa vai olisiko kannattanut ko miljoonalla työllistää tuhat nuorta kesäksi? Onko fiksua rahoittaa maahanmuuttoa vuonna 2016 1500 miljoonalla ja samaan aikaan karsia koulutuksesta? Kannattaisiko ensin pitää huolta omasta väestä ja sitten vasta sitten auttaa muita maailman köyhiä? Pitäisikö noudattaa päätöksenteossa subsidiariteettiperiaatetta vai tuleeko päätökset tehdä kansallisella tai ylikansallisella tasolla? Tulisiko suurissa kysymyksissä (EU, euro, Nato...) tehdä sitovia kansanäänestyksiä vai osaako eduskunta äänestää puolestamme? Pitäisikö kehitysapu maksaa suoraan valtion budjetista vai pitäisikö jokaisen veronmaksajan saada itse ilmoittaa mahdollisesta vapaaehtoisesta halustaan avustaa kehitysyhteistyötä veroilmoituksen yhteydessä? Pitäisikö ottaa käyttöön pikakäännytys vai jotain muuta? Pitäisikö jokaisen julkisen sektorin työntekijän palkkaa laskea 10 - 20 %, jotta velkaantuminen saataisiin kuriin vai pitäisikö rikkaimpien tulo- ja pääomaveroa korottaa? Onko pakkoruotsi parempi vai vapaa kielivalinta? Onko oikein purkaa kabotaasikuljetusten rajoitukset vai tulisiko AKT:n antaa "määräillä" koko yhteiskuntaa? Jokainen meistä keksii muutaman samanlaisen kysymyksen. Jokaisella meistä on myös vastaukset näihin kysymyksiin.


Mikä on vaarallista, on se, että meidät tuomitaan joko rasistiksi tai suvakiksi, kun vastaamme näihin kysymyksiin julkisesti. Valtamediassa tuntuu rasistiksi nimeäminen olevan herkässä. Aivan kuin ei saisi enää ajatella vapaasti. Minä vastaan näihin ja muutamaan muuhun kysymykseen joskus tulevaisuudessa, ehkä jo vuonna 2016.


Näyttää ja tuntuu siltä, että Suomi on rikki sekä henkisesti että taloudellisesti. Nyt jokaisen pitäisi vaan uskoa tulevaan ja tehdä töitä sen eteen, jotta tulevaisuus olisi valoisa. Meidän tulee yhdessä toteuttaa "Fix The Finland"-projekti. Toivottavasti saamme tehtyä sen kehittävällä keskustelulla ja maalaisjärjellä, eikä tarvittaisi radikaaleja sanoja ja tekoja. Katsotaan vielä tovi, eikä höntyillä.


Minä toteutan tätä välittämällä ihmisistä, joiden kanssa olen tekemisissä. Jotta jaksan tehdä sitä, käyn Manen kanssa punttisalilla kahdesti viikossa, Pekan ja Jeffin kanssa uimassa kahdesti viikossa ja jatkan vanhaa hyvää harrastusta kahdesti viikossa, jonka aloitin tiistaina ja jota harrastin, kun asuin Ruotsissa pari vuotta; olen viimeksi boxaillut 20 vuotta sitten. Kävin Namikan salilla ja se vaan teki niin hyvää!


Hyvää Uutta Vuotta kaikille!!


TT

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat